Buiten de tuin laten lopen of toch niet…….?

Buiten de tuin laten lopen of toch niet…….?

Buiten de tuin laten lopen of toch niet…….? 412 600 Miranda Mantje

De keuze

Als je een kat neemt is een van de eerste dingen waar je over na gaat denken is laat je ze vrij buiten of niet? Je weegt de voordelen en de nadelen af.

Mogelijke voordelen kunnen zijn:

  • Het gevoel van vrijheid die je katten kan schenken bij het ontdekken van al het moois en de jacht in de natuur.
  • Het minder gebruiken van de kattenbak binnenshuis.

Mogelijke nadelen kunnen zijn:

  • Overreden worden.
  • Onder het ijs komen.
  • Gekatnapt worden.
  • Dat ze een ander dier tegenkomen die ze kan verwonden.
  • Dat ze zelf als kat de weg kwijt raken. (Bijv. door het achterna gezeten worden door een hond, of het schrikken ergens van)
  • Per ongeluk opgesloten worden.
  • In aanraking kunnen komen met zieke beesten die dat over kunnen dragen.

Het blijkt dat voor mij het opsommen van alle dingen die mis kunnen gaan veel gemakkelijker is dan de redenen voor het los laten lopen. Wij hebben mensen die bij ons een kitten of kat komen halen altijd zelf de keuze laten maken omdat wij er van uit gaan dat de mensen zelf beter in staat zijn om een welbewuste keuze te kunnen maken.

 Katten-krabbels

Wij zelf hebben er voor gekozen dat wij onze katten niet buiten onze eigen tuin laten. Ik moet zeggen “dit kan ook niet als je een cattery hebt”. Denk maar eens even aan alle ziektes die ze buiten de tuin op kunnen lopen. Maar ook bovengenoemde nadelen daar zouden wij ons nooit meer aan bloot willen stellen. Voordat wij onze cattery begonnen hebben wij ook katten gehad die wij van af het begin af aan buiten lieten lopen. Vijf europese korthaar poezen hebben wij gehad. Twee daarvan zijn respectievelijk Odi 18 en Moondy 19 jaar oud geworden. Poes Bo is overleden met 9 jaar aan een tumor en onze andere poes Mimi is op drie jarige leeftijd niet meer thuis gekomen. En Joep…. dat was me er eentje. Zij ging op vakantie! Soms zagen we haar langer dan een half jaar niet voordat ze weer besloot naar huis terug te komen voor een opknap beurt om vervolgens weer te gaan. Zij heeft een respectabele leeftijd gehaald van boven de 15 jaar.

Ik denk dat er een verschil is met katten die vanaf het begin buiten lopen en katten die op latere leeftijd pas kennis maken met de gevaren van het buitenleven. Maar zeg nu zelf “zou jij je Noorse Boskat als ze zo klein en schattig zijn buiten laten lopen”.

Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy voorkeuren