Uitleg over het gebit en de gebitsverzorging van katten.
Het gebit
Het volgroeide gebit van katten bestaat uit een 30 tal tanden en kiezen:
- Snijtanden: 6 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak
- Hoektanden: 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
- Premolaren: 6 in de bovenkaak en 4 in de onderkaak
- Molaren: 2 in de bovenkaak en 2 in de onderkaak
Melkgebit Snijtanden komen door in week 2-3 en het blijvend gebit rond 3-4 maanden
Melkgebit Hoektanden komen door in week 3-4 en het blijvend gebit rond 5-6 maanden
Melkgebit Premolaren komen door in week 3-6 en het blijvend gebit rond 4-6 maanden
Molaren komen niet voor in het melkgebit maar komen door in het blijvend gebit rond 5-6 maanden
Verzorging van het gebit
De verzorging van het gebit bestaat uit een combinatie van factoren. Goede voeding en algemeen welzijn, het regelmatig controleren van de bek en het onderhouden van het gebit.
Voeding
Speciale voeding kan de vorming van tandsteen bij de kat aanzienlijk verminderen.
Het is gebleken dat de voeding op twee manieren werkzaam kan zijn:
- Het reinigen van het gebit door de vorm, grootte en structuur van de brokken. Het gebit wordt tijdens het kauwen gepoetst en en de brokken masseren het tandvlees.
- Het toevoegen van actieve ingredienten, zoals natriumpolyfosfaat, zink en polyfenolen. Deze ingrediënten helpen tegen een slechte adem en gaan de omzetting van tandplaque in tandsteen tegen.
Controleren
Het controleren van de bek is iets wat regelmatig moet gebeuren. Daarmee kunnen wij vaststellen of de katten iets mankeren. Als we voorzichtig de bek openen kijken we of alles er goed uit ziet. Wat we graag willen zien is dat het tandvlees er lichtroze uitziet. De tanden mooi wit het liefst zonder tandsteen. Ook kijken we of er verder in de bek of alles er goed uitziet. En of de adem prettig ruikt. Een beginnende ontsteking kan namelijk een slechte adem veroorzaken. Vaak is dit het gene wat ons het eerste opvalt als katten eigenaar. Het ruikt alsof ze een rotte vis naar binnen hebben gewerkt. Tandsteen kunnen wij herkennen aan de geel,bruinige aanslag op het oppervlak van de tanden en kiezen. Als het tandvlees ontstoken is ziet het er rood uit en bloedt snel bij aanraking. Het begint als een klein rood randje dat gaande weg zich steeds meer uitbreidt.
Hoe ontstaan gebitsaandoeningen?
De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij de kat is de vorming van tandplaque en tandsteen. Tandplaque wordt voortdurend gevormd in de mondholte door bepaalde bestanddelen uit het speeksel. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplaque bevordert de groei van bacterien, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van de bij optredende gebitsproblemen en bij slechte adem. Wanneer tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat tandsteen. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebitsondersteunende weefsels (het paradontium). Op den duur kunnen hierdoor de tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen vanuit de mondholte zelfs ontstekingen elders in het lichaam ontstaan.
Het onderhouden van het gebit
Wij kunnen het gebit onderhouden door het gebit te regelmatig te poetsen. Om het nog lekkerder te maken is er Virbac enzymatische tandpasta voor de kat heeft een gevogeltesmaak. Ook bevat het een C.E.T. enzymsysteem, waardoor de bacteriegroei in de mondholte wordt geremd. Wij poetsen de tanden van de katten met een baby tandenborstel maar er is voor de kat is er een speciale kattentandenborstel te koop.

Foto: Tessa laat Seattle en Chesapeak wennen aan de tandenborstels.
Poetsen
Kittens leren snel. En” jong geleerd is oud gedaan” is onze ervaring. Laat uw kitten spelenderwijs kennis maken met de tandenborstel. Vaak vinden ze het heerlijk om er op te kauwen.
Als ze gewend zijn aan de tandenborstel neem ze dan op schoot en probeer de tandenborstel heen en weer te bewegen. Ga iedere keer een stapje verder en na een tijdje is het gewoon.
Wij dopen de tandenborstel in een glaasje met lauw water zodat het tijdens het poetsen niet te droog wordt. Het masseren van het tandvlees blijkt vaak afdoende genoeg zodat bacteriën weinig kans krijgen. De Virbac enzymatische tandpasta met gevogelte smaak kan ook als laatste gegeven worden of met een vinger in het bekje worden gemasseerd. Zodat het C.E.T. enzym de bacterie nog extra remt. De tandenborstel kan in de afwasser meegenomen worden en dan staat de tandenborstel de volgende dag weer schoon klaar.
“Karin Zwart”
“Ik ben begonnen met hun tanden te poetsen…echt lachen, ze vinden de speciale tandpasta met kipsmaak erg lekker en bijten dan ook enthousiast in mijn vingers; DA adviseerde om gewoon met een ruw verbandgaasje met tandpasta hun tandvlees en tanden te wrijven. Nou, dat wordt snel een heel zacht miniborsteltje want ik heb inmiddels overal gaten in m’n vingers, ze zijn dol op knagen en hebben al behoorlijk scherpe tanden!”
Heel soms wil het wel eens zijn dat er bij het wisselen een tandje blijft zitten en dat er dan al een tandje zichtbaar is. Normaal gesproken val het tandje er vanzelf uit. Zo niet dan zal een dierenarts dat onder narcose verwijderen.